Konsten att kunna visitera visade sig vara ett vinnande recept i 2017 års frimureriska klassikerrally.
Torgny Söderberg och Claes-Göran Strömberg, båda visitationssekreterare, hade vanan att noga granska sin omgivning och gjorde det bäst av alla.
Att komma långväga ifrån visade sig också vara vinnande för Bill och Inger Bergman vilka med någon mils marginal knep årets ”Daimlergrill”.

Det frimureriska klassikerrallyt fortsätter att dra in pengar för inköp av lamm till barn som måste sövas på Universitetssjukhuset i Linköping. Förra årets rally som arrangerades av Tord och Ann-Christina Söderlund gav 4 000 kronor .

Årets rally som hade samlat 16 ekipage och gav också en bra slant för St Jacobs lamminköp. Arrangören, Herman Kilhlstedt, bjöd först in tll fika på Vretagymnasiet i Vreta kloster där rallysekreteraren Anders Landström tog emot och registrerade deltagarna. Därefter berättade Herman Kihlstedt om sin arbetsplats där många blivande bönder undervisats inför sitt framtida yrke.
Det blev en underhållande historia där berättelsen om skolans stora ,men inte alltför kärlekstörstiga galt, gav upphov till många skratt. Som vanligt var det en brokig samling av sportbilar och cabbar som deltog. På startlistan fanns bl. a Alfa Romeo, Fiat, Porsche,Pontiac Maserati, Miata, BMZ Z 3, Corvette och förstås Hermans A-Ford. I klassen välbevarade bruksbilar rullade Thord Söderlunds Audi 100 modell -71 förd av Göran De Geer.
I år deltog flera MG , både MGB och MG TF .Båda körda av långväga rallydeltagare.Det skulle komma att visa sig att just MG var en vinnarbil. Lars Christofferson vädrade förstås in VW-bubbla cab men avstod från att tävla på grund av att han hade en co-driver som bara skällde på honom! Thord och Ann-Christina Söderlund hade det också bra i sin öppna Morgan i det fina vädret. Sedan flaggades deltagarna iväg av Herman Kihlstedt. Först ut i spåret var Anders Gustafsson med en av sina trogna Volvo PV.
Deltagarna styrde först i utmärkt sommarväder över östgötaslätten mot Bjälbo kyrka. Vad de då inte visste var att de bl.a. skulle notera att namnet på en av de gårdar de passerade, var inristat på en kvarnsten, att ett av husen man passerade hade ett torn och hur många vindkraftverk såg man på ett speciellt ställe på banan?
Och vad var det för fåglar som fanns hos dels radioamatören ,dels högst upp i Svanshals kyrktorn? Och varför envisades arrangören med att alla måste stanna en stund framför brandstationen i Skänninge. Herman hade nog räknat med att man skulle räkna tegelstenarna i Vårfrukyrkans fasad men vad han var ute efter var gatunumret och årtalet på brandstationen.

Och vad stod det på skyltarna i den lilla byn före avfarten till Tåkerns natur-rum och skylten när man lämnade naturrummet?
Eftersom frågorna inte var givna i förväg och dessutom i år i högre grad ogooglingsbara så gällde det att notera för brinnande livet.
Det var nog förklaringen till att tornet i Bjälbo kyrka fylldes av deltagare som tittade in i vartenda skrymsle för att syna jarlens boningar.
Det måste vara ett elände att vara skolfotograf konstaterade sedan fotografen efter att ha jobbat hårt för att att samla ihop alla deltagarna för det obligatoriska gruppfotot av alla deltagare.
Så körde alla vidare ut över slätten mellan klara gult lysande och starkt doftande rapsfält. Mer öschötskt kunde det inte bli.

Färden gick sedan vidare mot Tåkerns naturum. Rallyt kunde inte ha gått på en lämpligare dag. För naturum fyllde 5 år vilket gjorde besöket extra festligt.
Det blev också tid för lite fika. Till musiken av tusentals fåglar. Här blev det också plats för lite skrönor om bl.a. rånet i Väversunda kyrka och hur rövarna blev grillade i en grotta på Omberg.
Så styrde alla vidare förbi Svanshals prästgård, om vilken de senare fick frågan om vilket yrke byggherren hade. Jo huset, min fars barndomshem, byggdes av farfar prästen.
Väversunda kyrka blev nästa besök där Jöns Jacob Berzelius väntade i vapnhuset. Väl inne var predikstolen tom men prästens eller rättare sagt guidens röst fanns där ändå på band och alla fick veta det mesta om kyrkan. Bland annat att det fanns en signatur med runor på den mycket gamla järnsmideprydda dörren.
Rallyt gick nu mot sitt slut förbi Ombergs östra sida upp mot Alvastra och alla lyckades faktiskt få plats utanför Ombergs turisthotell.
På trappan stod Tina Hindrikes och välkomnade med en matintroduktion som fick det att vattnas i munnen på deltagarna. Kalvstek från Alvastra kungsgård & rökt timjanskorv, rostad Amadinepotatis, persillade, palsternackspuré, surdegscrunch & löksky. Som dessert Eclaire med mjölkchokladspannacotta, rostad choklad, kolasås & hallonsorbet.

Och sedan var det äntligen dags för det alla väntat på Frågorna!!!
Deltagarna fick en halvtimme på sig att besvara 27 kluriga frågor.
Det skrevs knåpades och viskades i hela turisthotellet.
Det visade sig ,när alla svaren rättats, att segern skulle gå till en en långväga deltagare, Torgny Söderberg från Västerås, som rattat sin MGB med Linköpingsbrodern Claes Göran Strömberg som co-driver.
-Mycket roligt att få komma hit köra rallyt och vinna ,tyckte Torgny Söderberg.
-Som i alla rallyn måste man ha en bra co-driver och det har jag haft.
Torgny hade också en förklaring till att de kunde bärga segern.Kanske det berodde på att båda i bilen är ”visitationssekreterare” och brukar granska frimurarlogers administration och göranden.
-Kanske jag och kollegan hade viss nytta av att visitera.Då blir man ganska noga med att hålla reda på saker och ting även om det är småsaker.

Men det fanns också ett annat pris som överraskade vinnarna, Daimlergrillen. I år utsatt som pris till den som kommit längst bort ifrån.
Det såg ut som Torgny Söderberg var en stark aspirant men
Bill och Inger Bergman hade kört ända från Gustavsberg .
Google fick avgöra vem som var mest långväga och det blev Bertil Bergman med en marginal på bara någon mill!
Även det priset återkommer nästa år då Torgny Söderberg får äran av att arraangera rallyt. Det blir spännande vad han kommer att anordna kristi Himmelfärdsdag 2018 och vem som då blir mest långväga.
Text och Foto: Håkan Wasén