Frågorna har varit många för brodern Göran Leth som ansvarar för den Anatomiska Teaterns urpremiär i grad I i Linköping lördagen 12 mars.
“En omfattande specialinstruktion i I:a graden, späckad med kunskap om den konungsliga konsten.”
Idén till en så kallad anatomisk teater föddes hos utbildningsavdelningen på Göta Provinsialloge i Göteborg 2011 och sedan har konceptet spridits i landet. Den anatomiska teatern har sedan spelats upp i olika grader men i Linköping blir det grad 1.
Dubbla genrep
– Vi har hållit en generalrepetition men kommer att göra ett nytt genomdrag samma dag som föreställningen lördagen 12 mars, berättar Göran Leth till Fyran.
Avsikten är att låta tankar och reflexioner kring den första gradens ritual komma fram genom en rad bröder som spelar olika roller i teatern.
Att föreställningen kallas för anatomisk teater går tillbaka på den gamla traditionen att i utbildningssyfte dissekera en människa eller djur inför en publik.
Audiovisuell dissektion
I det här fallet blir det en visuell och audiell dissektion.
Göran Leth berättar att tiden är mycket viktig för att skådespelet skall flyta. Därför fördes noggranna tidtagningar under repetitionen för att se om teatern håller rätt takt.
Och som vanligt, när en teater skall iscensättas dyker oväntade problem upp som t ex ljuset, ljudet och VAR i rummet de agerande skall befinna sig vid vissa tidpunkter.
Ljus ljud och var?
Hela teatern skall ju spelas inför en sittande publik och det ställer krav på hur man skall agera och var aktörerna skall vara.
De blev en hel del avbrott allteftersom olika frågor kom upp och när den första repetitionen var avklarad så var alla eniga om-vi kör en gång till.
Senaste tiden för anmälan är samma dag som denna artikel publiceras d.v.s. 8 mars.(se annons i Fyran)
Bra publikläge
Men redan vid repetitionen var “publikläget” mycket bra. Och det kan bero på att publiken kan välja mellan alternativen teater med förfriskning och teater med en rejäl kapitelmåltid.
– Och det skall bli oerhört spännande att genomföra detta, sade Göran Leth innan han blev avbruten av någon som kom och frågade ”hur ska vi göra med…..”
Text och foto: Håkan Wasén