Förutvarande Stormästarens prokurator, Göran Laurelii, besökte S:t Johanneslogen Helios i Reftele den 9 mars och gav glans åt gradgivningen i I graden . Broder Göran höll kvällens talmanstal och höll i klubban under logens avslutning i en nästan fullsatt Johannessal!
Då vi är många bröder som hört namnet Göran Laurelii, men inte vet så mycket mer om honom, har jag intervjuat honom för att få ett porträtt av broder Göran.
Broder Görans frimureriska vandring
Göran började sin frimurarbana år 1973 i logen Den Mellersta Pelaren(DMP) eftersom svärfar gjort honom intresserad av frimureri. Han började som sekreterare år 1975, vandrade vidare som BB/DM och blev Ordförande Mästare i DMP 1994–1999, innan han fick uppdraget som provinsialmästare hos ÖPL under åren 2000–2007. Han krönte sin ämbetsmannbana med att bli vald till Stormästarens Prokurator åren 2007–2013 . Han blev utsedd till Riddare och Kommendör (R&K) år 1999 samt Riddare av Kungliga Carl XIII:s Orden 2006. En imponerande frimurerisk vandring!
Stormästarens Prokurator – Stora Landslogen – Riddare och kommendör
På frågan vad innebär det att vara Stormästarens Prokurator, så svarar Göran att det ämbetet innebär att man är Stormästarens närmaste man och ingår i Ordens presidium. Ämbetet medför också att man är ordförande mästare i Stora Landslogen (SLL). Vad är då detta för loge ? Jo, det är den loge som riddare och kommendörer tillhör.
Logen sammanträder 4 gånger per år i Ordens stamhus i Stockholm. Tre av dessa loger är öppna för icke R&K. Åminnelseloge för avlidna R&K, från grad 1. Kapitelbrödernas löftesförnyelse och Ordens Högtidsdag från grad 8.
Idag är broder Göran ordförande i Stora Landslogens Seniorråd, vars medlemmar är de R&K som slutat sina uppdrag. Seniorrådets uppgifter är b l a att svara för medlemmarnas förkovran i den konungsliga konsen och Stora Landdslogens Caritasverksamhet.
Vad är en R&K ?
En R&K är antingen en av Ordens 20 Högsta Ämbetsmän, eller en av 13 storofficianter i Stora Landslogen, Dessutom finns 40 R&K vilka avslutat sina ämbeten.
Råd till en ny broder och hur gör vi frimureriet mer attraktivt
Vilket råd ger du till en relativt ny Johannesbroder ?
–För att fördjupa sig och få förståelse för vad frimureriet är så bör man besöka logerna, speciellt när det är föredrag och seminarier samt läsa den gradbundna litteraturen. Rådgör med logens arkivarie!
–Det bästa med att vara frimurare är att det erbjuder en berikande gemenskap med bröder i olika åldrar och yrken. Ritualerna ger möjlighet till personlig utveckling och reflexion över livets mening.
Viktigt att kunna sina roller
- En vanlig logesammankomst består av två delar, rituell och måltid. Dessa måste genomföras så att bröderna får behållning av sitt besök. Den rituella delen kan liknas vid ett teaterbesök. Gör vi ett sådant besök kräver vi att skådespelarna kan sina roller. Detsamma gör vi vid ett logebesök. Givetvis måste man ta hänsyn till att det här är amatörer som agerar. Det är helt OK att använda handritualer men framförandet måste vara engagerande och överensstämmande med den skrivna ritualen.
Onödigt lång tid
–Ofta tar logerna onödigt lång tid. Måltiden börjar sent och en del bröder hoppar då över denna. Detta är olyckligt eftersom måltiden är en viktig del av logebesöket. Min erfarenhet är att det går att ”spara tid” såväl i det rituella arbetet som i övrigt.
Vad tror du om frimureriets framtida utveckling?
Göran Laurelii hänvisar till Stormästarens artikel ” Kommer vår förmåga att visa empati att minska” i senaste numret av tidningen ”Frimuraren” och förändringen i samhället där möten ”ansikte mot ansikte” håller på att försvinna,
–Där har gemenskapen i frimureriet en stor betydelse för en god framtid inom frimureriet.
Talmanstalet
I sitt talmanstal gav broder Göran sin uppfattning om innehållet och skeendet i graden och det var mycket tänkvärda ord och tankar som kom fram, även nytt för bröder som har 10:e graden! Några ord som jag fastnade för var:
Det inre välmåendet är viktigare i vår livsvandring än alla de yttre föremålen som vi kämpar för.
Några andra viktiga ord:
- Varifrån kommer jag ?
- Vem är jag?
- Vart är jag på väg ?
- Målet med att vara frimurare är att söka sanning och ljus.
Tack Göran Laurelii för alla tänkvärda ord!
Kvällen avslutades med en gemytlig brödramåltid, bestående av läckra laxbitar, potatis grönsaker och smaskig sås! Kvällen blev sen innan bröderna skildes åt, men med många och tänkvärda tankar och upplevelser med sig på hemresan.
Text och foto: Ulf Gustafsson