Quantcast
Channel: Fyran
Viewing all articles
Browse latest Browse all 466

Inkrökt eller utåtriktad

$
0
0

Kan en fråga, som den i rubriken, ställas om verksamheten inom Frimurarorden? Ja, varför inte! Frågan har flera bottnar och kan ge upphov till fler frågor – och förhoppningsvis några svar. Se också illustrationen längst ner på den här sidan.

Uttrycket ”Inkrökt” är här hämtat från Martin Luther, Incurvatus in se (latin ’inkrökt i sig själv’). Han använde det för att beskriva människans arvsynd och nedärvda egocentricitet. Jag skulle tro att där finns några exempel på laster som Orden vill lära oss att bekämpa. Andra kan tänkas lägga andra betydelser i begreppet. De kan då hänvisa till vår pedagogik, som stödjer sig på flera hundra år gamla ritualer. Men ritualerna är nog mer utåtriktade än den oinvigde kan uppfatta dem som.

De två axlarna i figuren längst ner på sidan avser att illustrera två aspekter av vår verksamhet, d.v.s. i vilken grad den är Introvert eller Extrovert, respektive Rationell eller Irrationell. Aspekterna redovisas här utan någon värdering. Axlarna är alltså inte graderade från dåligt till bra. Förnuft är väsentlig i många sammanhang, men som Hamlet säger (Akt 1, scen 5):

Mer finns i himmel och på jord, Horatio,
Än någonsin filosofin har drömt om.

Förnuftet ger inte alla svar. Andlighet och intuition kan också vara väsentliga. På motsvarande sätt kan både inåtvänd reflektion och utåtvänt sökande vara antingen bra eller dåligt beroende på sammanhanget. En verksamhet som helt saknar någon av aspekterna, t.ex. förnuft, skulle förmodligen inte bli långlivad. Det måste finnas viss balans mellan aspekterna.

Man kan fråga sig hur mycket förnuft det finns i våra ritualer och deras allegorier, legender och symboler. Vi måste idag ha svårt att föreställa oss levnadsvillkoren under den tid då ritualerna tillkom, och vilka tankar som då upptog människors sinnen. Förmodligen ger vi ritualerna en delvis annan betydelse än de gjorde.

I vad mån ritualerna kan upplevas som inkrökta beror förstås i hög grad på hur de tolkas. Om tolkningen betonar vad ritualfäderna kan tänkas ha menat på sin tid, blir risken stor att de uppfattas just som inkrökta – inte minst om de rationella drag, som faktiskt finns där, tonas ned. Om ritualerna däremot förklaras i ljuset av förnuft och aktuella erfarenheter, torde sannolikheten öka att de framstår som trovärdiga för dagens medlemmar.

Våra ritualer handlar om eviga frågor som ”Varifrån och varthän”. Frågor om tro och etik är centrala. Sådana frågor ägnar sig väl för introvert reflektion. Men för en begriplig tolkning är mer utåtriktade aktiviteter nödvändiga. Att läsa ritualerna ensam i den egna kammaren har ett begränsat värde. Att tillsammans med andra uppleva hur de gestaltas i en loge eller brödraförening är en helt annan sak.

Rubrikens frågor kan också leda tankarna till hur syftet med Ordens verksamhet kan förverkligas, d.v.s. om vägen från reflektion till handling. Som redan antytts öppnas också en ny dimension, från uråldrigt till aktuellt.

Som aldrig förr tar nu sociala media som Twitter, Facebook och Instagram stor plats i många människors dagliga liv. Förmodligen gäller det också en del frimurare. Efter vad jag har hört har dessa media en baksida. De kan innehålla vulgariteter, hat, fördomar, lögn och förtal. Innebär det att moralen har försämrats med samhällets snabba digitalisering? Svaret torde vara nej!

Vetenskaplig och teknisk utveckling har inneburit stora välsignelser, men det finns nackdelar i miljöförstöring och förlorad närhet mellan människor. Paradoxalt nog är det genom vetenskap och teknik som de nackdelarna kan övervinnas.

Människans utveckling, från att ingå i apliknande flockar med primitiva redskap till att bilda samhällen med komplicerade ekonomiska och politiska system, med förmåga att bygga bilar och rymdraketer och att framställa såväl konstverk som avancerade mediciner, har främst drivits av hennes förmåga till samarbete. Människan är skapad för att knyta sociala nätverk och att lösa problem tillsammans.

Vår individuella utveckling beror till stor del på vilka vi möter och vilka vi samverkar med i olika grupper: våra familjer, våra arbetskamrater, föreningar, sällskap eller samfund – och vilka vi accepterar som föredömen. Processen har djupa evolutionära rötter och ger människor vad som skulle kunna kallas en delad verklighet, som är en förutsättning för samarbete.

Det är dessa ”vilka vi möter” som har förändrats med digitaliseringen. Många har fler virtuella bekanta genom sociala medier än de har verkliga bekanta; de får fler intryck genom ett ständigt flöde av digital information än de får genom möten och samtal med medmänniskor. Denna anonymisering ger en grogrund för osaklig information och aggressivt beteende. Det är lätt att vara vårdslös eller aggressiv mot någon som man inte riskerar att möta ansikte mot ansikte. Problemet förvärras av att det är lätt att få fördomar bekräftade på nätet när information därifrån blir ensidig.

Lösningen på problemet ligger i människans förmåga att reagera mot aggression och att vårda sammanhållning. Det har hon alltid gjort genom att kollektivt straffa och skuldbelägga klandervärt beteende. Här kan Frimurarorden dra sitt strå till stacken. Kanske inte när det gäller digitaliseringens avarter, inte heller genom skuldbeläggning, men väl genom att ge goda exempel och genom att vårda sammanhållning och gemenskap bland de egna medlemmarna. Brödramåltider och andra sociala aktiviteter brukar ses som viktiga medel för det. Men även ritualerna är viktiga för gemenskapen. De stärker vår känsla av att tillhöra en grupp; en grupp med värdiga ideal.

En sådan känsla blir förstås än starkare av en gemensam förståelse av ritualernas budskap – en ”delad verklighet” inom gruppen. Då tror jag det är viktigt att tal och föredrag under sammankomsterna inte bara ”läggs till handlingarna”. Kommentarer och diskussioner i anslutning till föredrag, under instruktionsloger eller under brödramåltider kan belysa hur ritualerna talar till oss idag. Allt dock med måtta! Det kan vara skönt att slippa ”undervisning”, men kommunikation är ändå att föredra framför ”pekpinnar”. Våra kapitel, loger och brödraföreningar brukar klara den balansgången.

Rune Carlsson

Axlarna i bilden representerar två aspekter av FMO:s verksamhet, dels i vad mån den är sig själv nog eller hur den beror på löpande intryck utifrån, och dels i vad mån den är baserad i mystik och spekulationer respek-tive i erfarenhet, verifierbara fakta och förnuftiga resonemang. Den blå figuren är ett försök att beskriva var tyngdpunkten i verksamheten kan tänkas ligga. Hur konturen här skär respektive axel redovisar inte resulta-tet av någon sociologisk undersökning, men borde ändå kunna ge underlag för en diskussion om verksamhetens inriktning

Viewing all articles
Browse latest Browse all 466

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!