
Inte så få frimurare uttrycker en förhoppning om att medlemskap i Orden skall bidra till deras personliga utveckling. Hur ser förväntningarna egentligen ut – och kan Orden leva upp till dem? Hur påverkas Orden, med sina gamla traditioner, av en snabbt föränderlig omvärld? Dessa och andra frågor berörs i följande text. Där ges kanske inte några svar, men den pekar ändå på en väg att söka sådana.
Ett exempel från början av förra seklet visar, att val av mål kan vara avgörande för en organisations framtid. Ett företag ville bli USA:s största järnvägsbolag. Ett annat satsade på att bli det största transportbolaget. Det är lätt att föreställa sig vilket av dem som blev mest lönsamt när transporterna till stor del gick över till landsväg.
Flygbolaget SAS expanderade också sina mål, samtidigt som dess VD, Jan Carlzon, skrev boken Riv pyramiderna. Boken blev framgångsrik, men inte affärsidén. Kunderna visade sig efterfråga andra tjänster än de han hade tänkt sig. Bolaget valde medel i otakt med omvärldens förändringar.
Diskussioner om mål och medel måste föras även inom ideella organisationer. De börjar lämpligen med en analys av förutsättningarna. För en kommersiell organisation är faktorer som lönsamhet, effektivitet, konkurrenskraft, teknologi och marknad viktiga. Sådana faktorer kan sägas höra till den yttre nödvändighetens sfär. Den påverkar även ideella organisationer, men de brukar i huvudsak höra hemma i fritidens, det lustfylldas och den inre tillfredsställelsen sfär. Hur denna ser ut i detalj avgörs i ett samspel mellan organisationen och den enskilde medlemmen.
Mål och syfte för Svenska frimurarorden framgår av Ordens allmänna lagar. De formulerades långt innan Management och Organisationslära gjorde målformulering till en vetenskap. De skrevs dessutom för ett samhälle som var helt olikt vårt. Ändå, om målen skulle omformuleras skulle kärnan säkert bibehållas. Målen handlar om Ordens ideal och om hur Orden och medlemmarna bör utvecklas mot dessa. Möjligen kunde ordalydelsen ändras, t.ex. för att leva upp till de krav som numera brukar ställas på mål; de skall vara tydliga, engagerande, realistiska och mätbara.
De som är eller vill bli medlemmar förväntas acceptera målen som de ser ut. De är inte påverkbara för vanliga medlemmar. Men det är knappast något bekymmer. För en Orden råder ju litet speciella villkor. Dessutom finns formella och informella mål. Om de formella målen är otydliga, eller inte accepteras inom organisationen, blir de informella målen styrande. För en kommersiell eller offentlig organisation kan det bli förödande. Där bör alla dra åt samma håll – och åt det håll huvudmannen tänkt sig. Inom en organisation som vår Orden är kraven något annorlunda.
Som jag nämnt hör en ideell organisation hemma i fritidens, det lustfylldas och den inre tillfredsställelsen sfär. På något sätt är varje medlem där sin egen huvudman. Han är inte beroende av organisationen för sin försörjning, utan måste motiveras på annat sätt. Motiven kan vara högst skiftande. Konsten för organisationen, om den vill behålla sina medlemmar och locka nya, är att inom ramen för sina egna ideal bidra till att medlemmarna kan utveckla sina egna.
Vilka mål är det då fråga om? Med tanke på vilken sfär de formulerats för, kan de tänkas ha med våra psykologiska och sociala behov att göra, t.ex.: trygghet, gemenskap, självrespekt, förståelse och sammanhang, självförverkligande och frihet. De behoven är naturligtvis individuella, men kan i vårt sammanhang tänkas handla om:
Trygghet – förtroende för Ordens syfte och lokala ledning, förtrogenhet med formerna.
Gemenskap – trivsamt och givande umgänge med likasinnade.
Självrespekt – att accepteras som del i gemenskapen och ha något att bidra med.
Förståelse och sammanhang – tillfälle att bearbeta existentiella och etiska frågor.
Självförverkligande – egna mål som visar sig förenliga med Ordens verksamhet.
Frihet – deltagarna råder över sitt eget engagemang.
Frågan är hur dessa behov skall kunna tillfredsställas. Jag föreslår ett gruppdynamiskt svar. Ordens allmänna lagar och ritualer hör till formalia; strukturen inom vilken vi verkar. Strukturen påverkas även av alla mer eller mindre uttalade informella mål, vilka ständigt förändras. Därtill kommer allt som händer inom strukturens ram, processen; interaktionen mellan deltagarna med deras kunskap, förmåga, ambitioner, känslor, reaktioner och sätt att kommunicera.
Denna process talas det inte så mycket om, trots att den är avgörande för vilken behållning vi får av vårt medlemskap. Det var förstås inte kunskap om processen som lockade mig till Orden. Jag visste inget om den då, men den var säkert viktig för mina faddrar. Och den är en viktig anledning till att jag själv fortfarande är intresserad.
Tänk så mycket arbete som läggs ner på att lära oss förstå strukturen, att administrera den och att förklara den i tal och föredrag. Processen behöver också uppmärksammas. Den är ju avgörande för de upplevelser och den gemenskap Orden kan ge oss.
Rune Carlsson