
Nummer 2 – 2020 av Frimuraren har en intressant artikel om en samling böcker och tidskrifter, som deponerats i stamhuset av Stor Capitlet i Finland. Till artikelns förtjänster hör att den väcker ett antal frågor. Möjligen kan den klandras för att den lämnar en hel del av dem obesvarade – ett förhållande som för övrigt inte är ovanligt i frimureriska sammanhang.
Enligt uppgift kommer biblioteket ursprungligen från S:t Johanneslogen Friedrich zur aufgehenden Sonne. Det skulle vara intressant att veta på vilken ort denna loge verkade och om den hade något med den frireligiösa Freimaurerbund zur aufgehenden Sonne att göra. Hur hamnade biblioteket i Danmark och hur överlevde det den tyska ockupationen där?
Ulf Åsén, som har haft en väsentlig roll i att biblioteket omhändertogs, är väl insatt i ämnet och har gett följande svar. Trots sitt namn hörde den aktuella logen till Grosse National Mutterloge zu den drei Weltkugeln, som Fredrik den store lär ha varit med om att grunda. Den verkade från 1783 i Brieg, som var kretsstad i den preussiska provinsen Schlesien. Efter andra världskriget hamnade staden i Polen, heter nu Brzeg, har 40 000 invånare och ligger i landets sydvästra delar. Någon loge finns där inte längre, knappast heller några frimurare.
Av någon anledning konfiskerades aldrig frimurarbiblioteket i Brieg av nazisterna. Därmed är det ett av få, kanske det enda tyska frimurarbiblioteket som inte gick det ödet till mötes. ”Vårt” tyska bibliotek hamnade sålunda inte, som de beslagtagna biblioteken och arkiven, (även de i ockuperade länder) i händerna på östblockets myndigheter. Logearkiven hamnade i Moskva, men återbördades under sovjettiden till Östtyskland. Där finns materialet fortfarande i statliga arkiv, alltså inte hos de rättmätiga ägarna. Biblioteken hanterades delvis annorlunda. Av för Ulf okänd anledning ska de ha överlämnats av ryssarna till universitetsbiblioteket i Poznan, som sägs ha en av de största samlingarna av frimurarlitteratur som existerar. En del har repatrierats. Bl.a. lär norrmännen ha fått tillbaka en del.
Ingen torde idag veta varför frimurarbiblioteket i Brieg räddades, inte heller varför, när eller hur det packades ner och hamnade i en källare i Köpenhamn. Den finländske bankiren och frimuraren Ane Gyllenberg råkade av okänd anledning snubbla över biblioteket omedelbart efter kriget, köpte alltihop och förde hem samlingen till Helsingfors.
En verklig raritet i biblioteket måste vara den bok som beskrivs som: Die Konstitutionen der Freimaurer, tryckt i London 1723. Världens första frimureriska storloge sägs ha grundats i London 1717. Först från 1723 finns några tryckta källor från denna storloge, och det är just dess ”Constitutions”. Att det samma år skulle tryckas en tysk version av denna, i London, förefaller högst osannolikt. Förmodligen handlar det här om en beskrivning på tyska av vilka böcker som finns i biblioteket. Även (särskilt) om boken är på engelska torde epitetet ”raritet” vara befogat.
Ulf Åsén har lovat att återkomma även i denna fråga när coronakarantänen medger närmare studium av boken. Till dess går det att läsa om Konstitutionens tillblivelse i mitt inlägg, Jubileum, här i Fyran. Nu gällande engelska konstitution finns att läsa på hemsidan för United Grand Lodge of England (UGLE) under About us.
Rune Carlsson