
Det kunde inte ha varit vackrare. Över den gula mangårdsbyggnaden från sent 1700-tal fyllde vinden frimurarflaggan. Bakom, i den stora lövsalen, samlades bröderna för det första utomhusseminariet någonsin inom Östgöta Provinisalloge i naturen, Guds naturliga kyrka.
Helgen 21–22 augusti höll ÖPL två seminarier för att bröder, tillhörande riskgruppena för Covid 19, skulle få en möjlighet till brödragemenskap på rätt avstånd och ute i det fria.
Brodern Thord Söderlund hade välvilligt ställt sin och hustrun Ann-Christinas hem, Tornby gård, i Linköping till förfogande.
– Jag kände att vi måste ge mina medbröder en möjlighet att kunna samlas, något som vi inte kunnat göra på länge, sade Thord Söderlund.
Tornby gård ligger som en enklav, omgiven av parkgrönska, i det som idag är ett handels och industriområde i norra Linköping.
Gården, med anor från 1700-talet, ligger dold för den som inte vet att den finns där och innehåller en stor trädgård.
Visserligen går det inte att avgränsa sig från trafikljuden från motorvägen, några hundra meter därifrån, men det var ljust, luftigt, vackert grönt och soligt när bröderna i den första omgången samlades i ”partytälten” som satts upp i trädgården.
ÖPL: s provinsialmästare Magnus Engström hälsade välkommen till den unika samlingen av bröder och tackade Thord Söderlund för hans värdskap

Torbjörn Sjöberg, första talman i ÖPL inledde med en andakt. Sommarkänslan blev intensiv genom att det sjöngs flera fina sommarpsalmer. Att sjunga och samtidigt se grönskan, solen och fåglarna, det var verkligen att vara i Guds egen kyrka.
Torbjörn talade både om barn och hur fint det är att ha barnbarn och brödrakedjan som man inte kan se slutet på.
Föredragen inleddes av Magnus Engström som talade om den katolska kyrkans inställning till frimureriet. Den är sedan 1700-talet i princip avvisande av olika skäl.
Han berättade bl a att det dock pågår ett arbete för att försöka få katolska kyrkan att ändra inställning och förklara att frimurare är kristna.
Den dialog som förs mellan svenskt frimureri och den katolska kyrkan har dock i dagsläget inte medfört någon ändrad inställning.
Han redogjorde också med stöd av en artikel, författad av Hans Brusewitz, om vad som skett under historiens gång. Det finns frimureri som är ateistiskt och dessutom förknippades frimureriet på sent 1700-tal med revolution eftersom en del av de aktiva i den franska revolutionen var frimurare.

Så blev det kaffepaus och smörgås i trädgården, på behörigt avstånd.
Det märktes helt klart att bröderna hade saknat varandra. Mycket samtal och många hej och ”vad har du gjort?” klingade i luften. Så Magnus Engström fick mer eller mindre bryta in och säga ”Bröder nu är det tredje ringningen till nästa föredrag.”
Broder Olof Nimhed hade en spännande rubrik på sitt föredrag.
För vem är allt hemligt?
Men han inledde med att berätta att ÖPL: S 200-årsjubileum inte var inställt utan helt enkelt bara pausat.
‑I maj 2021 trycker vi på pausknappen och gör precis det vi planerade 2020. Och det kommer en liten nyhet för bröderna i sinom tid, en fin sak att bäras som visar samhörigheten med ÖPL.
Att frimureri förknippas med hemligheter det visste nog alla bröderna men kanske med alltför mycket hemlighet.
– Jag tycker att vi är alldeles för hemlighetsfulla om sådant som inte är hemligt! sade Olof Nimhed.
– Det som är hemligt, ja det är ju ritualen.
– Och det i syfte att receptionen, för den som skall bli en broder, skall vara en överraskande upplevelse som han skall minnas.
Däremot finns det mycket som inte är hemligt. Alla legenderna som finns kan man ju läsa om i de böcker som säljs i bokhandlarna i kvarteren runt Frimurarordens högkvarter i London.
Olof Nimhed menade också att alltför mycket hemlighetsmakeri kunde vara negativt.
– Den kan ju skrämma bort personer som skulle vilja bli frimurare.
Han gav bröderna en rekommendation.
– Läs forskningen om frimureri ! Det bedrivs mycket seriös forskning av kompetenta forskare om frimureriet och pekade speciellt ut en bok. ”From Darkness to light” av Henrik Bogdan, professor i religionshistoria vid Göteborgs Universitet.
Boken handlar om västerländska initiationsritualer och tar bl a upp frimureriets ritualer.
Olof Nimhed menade också att även om man läser på ”i förväg” som kommer man ändå inte begripa allt förrän det satts i sitt sammanhang och man fått uppleva det som broder.
‑Så var inte så hemliga, på fel ställe!
Text och foto:Håkan Wasén
Länk till pressmededeland om From Light to darkness
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/16017/2/gupea_2077_16017_2.txt