Quantcast
Channel: Fyran
Viewing all 466 articles
Browse latest View live

Nu börjar frimurarverksamheten så smått

$
0
0

Nu börjar frimurarverksamheten så smått. Men det blir i det lilla. Fyran har kontaktat vår provinsialmästare och ordförande mästarna i våra loger  och ställt fyra frågor. Först ut i raden är vår provinsialmästare Magnus Engström. I Östgöta Provinsialloge är flera arrangemang på gång och det finns länkar till dessa längst ned i artikeln. Bland annat ett “uteseminarium” för bröder i riskgruppen.

1. Hur känns det inför en uppstart, låt vara i det lilla formatet?
Det är viktigt att vi kommer igång men under ordnade former. Ordens Stormästares har beslutat om att starta i steg och låta Folkhälsomyndigheten  sätta nivån på vår verksamhet. I vår fördelning har varje enhet att ta fram en lokal instruktion som styr hur man går tillväga på respektive ort.
Instruktionen anger hur många som kan träffas, dock max 50 bröder åt gången. Enheterna sörjer för att bröderna ska känna sig säkra vid besöken men det personliga ansvaret för att följa instruktionen och sörja för den egna säkerheten ligger hos var och en av oss bröder.

2. Hur tror du verksamheten kan komma att påverkas? Kommer bröder i riskgrupperna att delta i samma uppfattning?
Det är min bedömning att vi kommer att ha få deltagare från riksgruppen så länge som vi inte har vaccin på plats. I ÖPL planerar vi för två uteseminarier bara för att kunna erbjuda riskgruppsbröder möjlighet att träffas och prata frimureri.

3. Hur blir det med kommande högtidsdagar och loger?
Från 28 augusti tillåts loger och sammankomster i  brödraföreningar utan receptioner. Det är således tillåtet att hålla högtidsdag, ekonomi- och valloge.
Alla enheter planerar nu för att hålla senarelagda loger fr.o.m september. Vi kommer ut med en reviderad arbetsordning så snart schemat är klart.

4. Vad vill Du hälsa bröderna?
Jag vill hälsa alla bröder i Fjärde Fördelningen välkomna till seminarier, loger sammankomster. Seminarierna blir utmärkta tillfällen att
fördjupa kunskapen om vårt kära frimureri. Det vi upplever just nu i vår Orden är något som aldrig hänt förut. Låt os göra det bästa av situationen!

Länkar till seminarierna :Affisch ÖPL seminarier 22–23 aug 2020 (1)

Affisch kapitelseminarier aug-sep2020 (2)

 


OM Den Gyllene Gripen: Annorlunda höst väntar oss

$
0
0

En annorlunda höst men det blir spännande att komma igång Det är några av reflektionerna ifrån Magnus Thorén. OM för Den Gyllene Gripen när han  svarar på Fyrans fyra frågor inför uppstarten.

1, Hur känns det inför en uppstart låt vara i det lilla formatet?

Det känns riktigt spännande att äntligen få komma igång lite, och det blir spännande att se hur det lilla formatet fungerar och hur bröderna tar emot det.

2. Hur tror du verksamheten kan komma att påverkas? Kommer bröder i riskgrupperna att komma i samma omfattning?

Jag tror att hösten kommer att bli väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid. Vi kommer bla att använda föranmälan för att ha koll på hur många bröder som tänker komma, och vi kommer att erbjuda mycket förenklad måltid med öl och macka för att göra serveringen säker.

Jag tar i princip för givet att färre bröder som tillhör en riskgrupp kommer att komma till våra samlingar. Som PM skriver i sina kommentarer så är det mycket viktigt med det personliga ansvaret. Jag har också påtalat för mina medlemmar och ämbetsmän att de ska vara lika försiktiga om de har en livskamrat som tillhör en riskgrupp.

3. Hur blir det med kommande högtidsdagar och loger?

GG kommer att genomföra vår uppskjutna ekonomiloge den 1 september. Under hösten genomför vi en valloge, men hur det blir med vår HD får vi återkomma till. Om FHM:s rekommendationer blir desamma hela hösten kan det bli så att vi tvingas genomföra vår HD med nästan bara ämbetsmän närvarande eftersom vi då uppfyller de begränsningar i antal närvarande bröder som vi beslutat om.

För övrigt blir det så att GG och DGC kommer att genomföra höstens verksamhet tillsammans med en Andreasloge per vecka, och vi turas om att vara värdar. Det kommer främst att bli instruktionsloger.

4,Vad vill Du hälsa bröderna?

Välkomna, mina bröder, till Andreasfrimureriet i Linköping. Kom ihåg att vara rädda om er, vi kommer att göra allt vi kan för att era besök hos oss ska vara så säkra som möjligt.

 

 

 

OM S:t Jacob: Trevligt att starta men annorlunda

$
0
0

Trevligt men annorlunda. Det svarar Fredrik Lagerfelt OM för S:t Jacob bl. a på Fyrans fyra frågor inför uppstarten

1. Hur känns det inför en uppstart låt vara i det lilla formatet?

Det ska bli mycket roligt och trevligt att få starta upp verksamheten igen, även om det blir på ett annorlunda sätt. Det finns ett uppdämt behov hos bröderna att få träffa varandra igen under gemytliga former.

2. Hur tror du verksamheten kan komma att påverkas? Kommer bröder i riskgrupperna att komma i samma omfattning?

Vi i S:t Jacob har lite yngre bröder än många andra loger. Detta till trots tror jag att vi kommer att sakna en del bröder inledningsvis. Jag hoppas också att bröder som tillhör riskgrupperna ÄR försiktiga. Vi gör vad vi kan för att minska smittrisken, men eget ansvar är viktigt.

3. Hur blir det med kommande högtidsdagar och loger?

S:t Jacob har Valloge och HD i slutet i januari och då hoppas vi att vi kan genomföra dessa på ett någorlunda normalt tillvägagångssätt. Genomförandet av loger framöver underlättas också av att vår Johannessal är väldigt stor. När det gäller brödramåltiden efteråt så kommer den genomföras i sin absolut enklaste form. Vi tar en öl och en macka och därefter blir det hemgång.

4.Vad vill Du hälsa bröderna?

Varmt välkomna tillbaka till S:t Jacob. Vi ser så mycket fram emot att få träffas Er igen, men för allas skull, kom bara om ni känner er friska och krya!

Här är en länk till OM:s nyhetsbrev med mer detaljer om uppstarten i S:t Jacob. OMbrev augusti 2020

 

OM Den Gyllene Cirkeln: Efterlängtad återstart men “Safety first”

$
0
0

Efterlängtad men “Safety first” Det är några av tankarna från Johan Sowa OM i Den Gyllene Cirkeln.

1. Hur känns det inför en uppstart låt vara i det lilla formatet?                                   
Återstarten är efterlängtad av många, men den långa perioden av uppehåll  försiktighet gör kommer nog att göra starten trevande tills vi hittat fram till den broderliga värmen utan att göra avkall på säkerheten. Ingen broder ska behöva känna rädsla.

2.Hur tror du verksamheten kan komma att påverkas? Kommer bröder i riskgrupperna att komma i samma omfattning?

Vi startar ju i seminarieformatet med begränsningar i besökarantal och med iakttagande av alla FHM:s rekommendationer, men jag bedömer att bröderna i riskgrupperna kommer i mindre omfattning än övriga bröder. Helt naturligt, eftersom viruset fortfarande finns i samhället och vi måste alla ta ansvar för vår egen och andras hälsa. Vi hoppas att de bröder, som avstår att komma, ändå ska känna att de fortsatt är en lika viktig del av frimureriet som de bröder som kommer på våra seminarier.

3. Hur blir det med kommande högtidsdagar och loger?

Vi kommer att genomföra ekonomiloge under september, men låter högtidsdagen glida något i tiden i hopp om att rekommendationerna angående folksamlingar lättar med tiden. Vi har ju nästan 50 ämbetsmän som ska sväras in och det vore trevligt att även få plats med logens egna medlemmar och några gäster. Kanske är detta naivt önsketänkande men vi ger det en chans en liten tid.

4.Vad vill Du hälsa bröderna?
Vi känner alla en stor längtan efter förkovran i DKK och vår fina brödragemenskap, så det ska bli härligt med återstart – men jag vill upprepa: ”Safety First”.

 

 

HELIOS tog avsked av brodern Magnus Heige

$
0
0

Ett 20 tal Helios bröder samlades utanför Anderstorps Kyrka den 7 augusti för att ta  farväl av brodern Magnus Heige, som avled den 17 juli 2020 i en ålder av 88 år.

Magnus Heige var omtyckt broder i Helios.

I dessa Corona tider blev avskedet på ett annorlunda sätt. Efter begravningen i kretsen av de närmaste, där frimurare brodern Lars Eklund var officiant, var kyrkan öppen för de som önskade ta ett sista farväl av Magnus.

Vid samlingen utanför kyrkan läste ordförande mästare Anders Jonsson upp det brev han
lämnade till anhöriga från S:t Johanneslogen Helios.
I det fint formulerade brevet framgick att det var med stor sorg och saknad som vi tar farväl av vår broder Magnus Heige. I brevet berättades Magnus historia som frimurare med början den 25 november 1971 i Den Mellersta Pelaren i Jönköping  och grad X den 16 oktober 1994 i Östgöta Provinsialloge i Linköping. Broder Magnus var skattmästare under många år.
OM Anders berättade vidare om sina personliga kontakter med broder Magnus, bl a om hans stora engagemang för prostatacancerförbundet. Det medförde att han uppmuntrade många bröder att ta steget och gå och testa sin prostata, vilket säkerligen har räddat en hel del bröder. Broder Magnus var en mycket uppskattad broder bland bröderna, alltid positiv och glad. Han lämnar en stor tomhet efter sig, men hans minne kommer att leva kvar i våra minnen under många år.

Flera Heliosbröder mötte upp efter begravningen för att hedra Magnus minne men med visst avstånd. Foto: Ulf Gustafsson.

Bröderna samlades, med avstånd, runt Magnus kista dock utan sedvanlig brödrakedja, OM Anders sade några avskedsord och bröderna samlades åter utanför kyrkan, för att samtala med varandra efter många månader utan några logemöten.

Text och foto: Ulf Gustafsson.

 

 

 

Thord öppnade hemmet för unika ÖPL-seminarier i det fria

$
0
0
Thord Söderlund ställde sitt och hustruns hem till förfogande för ÖPL:s unika utomhusseminarier. Foto: Håkan Wasén

Det kunde inte ha varit vackrare. Över den gula mangårdsbyggnaden från sent 1700-tal fyllde vinden frimurarflaggan. Bakom, i den stora lövsalen, samlades bröderna för det första utomhusseminariet någonsin inom Östgöta Provinisalloge i naturen, Guds naturliga kyrka.
Helgen 21–22 augusti höll ÖPL två seminarier för att bröder, tillhörande riskgruppena för Covid 19, skulle få en möjlighet till brödragemenskap på rätt avstånd och ute i det fria.
Brodern Thord Söderlund hade välvilligt ställt sin och hustrun Ann-Christinas hem, Tornby gård, i Linköping till  förfogande.
– Jag kände att vi måste ge mina medbröder en möjlighet att kunna samlas, något som vi inte kunnat göra på länge, sade Thord Söderlund.
Tornby gård ligger som en enklav, omgiven av parkgrönska, i det som idag är ett handels och industriområde i norra Linköping.
Gården, med anor från 1700-talet, ligger dold för den som inte vet att den finns där och innehåller en stor trädgård.
Visserligen går det inte att avgränsa sig från trafikljuden från motorvägen, några hundra meter därifrån, men det var ljust, luftigt, vackert grönt och soligt när bröderna i den första omgången samlades i  ”partytälten” som satts upp i trädgården.
ÖPL: s provinsialmästare Magnus Engström hälsade  välkommen till den unika samlingen av bröder och tackade Thord Söderlund för hans värdskap

Torbjörn Sjöberg inledde med en andakt i den vackra trädgården.Foto: Håkan Wasén

Torbjörn Sjöberg, första talman i ÖPL inledde med en andakt. Sommarkänslan blev intensiv genom att det sjöngs flera fina sommarpsalmer. Att sjunga och samtidigt se grönskan, solen och fåglarna, det var verkligen att vara i Guds egen kyrka.
Torbjörn talade både om barn och hur fint det är att ha barnbarn och brödrakedjan som man inte kan se slutet på.
Föredragen inleddes av Magnus Engström som talade om den katolska kyrkans inställning till frimureriet. Den är sedan 1700-talet i princip avvisande av olika skäl.
Han berättade bl a att det dock pågår ett arbete för att försöka få katolska kyrkan att ändra inställning och förklara att frimurare är kristna.
Den dialog som förs mellan svenskt frimureri och den katolska kyrkan har dock i dagsläget inte medfört någon ändrad inställning.
Han redogjorde också med stöd av en artikel, författad av Hans Brusewitz, om vad som skett under historiens gång. Det finns frimureri som är ateistiskt och dessutom förknippades frimureriet på sent 1700-tal med revolution eftersom en del av de aktiva i den franska revolutionen var frimurare.

Det blev kära möten med bibehållet avstånd i samband med kaffet. PM Magnus Engström pratade med Ove Cramlöv th och Lars Sandström om den gångna sommaren. Foto: Håkan Wasén

Så blev det kaffepaus och smörgås i trädgården, på behörigt avstånd.
Det märktes helt klart att bröderna hade saknat varandra. Mycket samtal och många hej och ”vad har du gjort?” klingade i luften. Så Magnus Engström fick mer eller mindre bryta in och säga ”Bröder nu är det tredje ringningen till nästa föredrag.”
Broder Olof Nimhed hade en spännande rubrik på sitt föredrag.
För vem är allt hemligt?
Men han inledde med att berätta att ÖPL: S 200-årsjubileum inte var inställt utan helt enkelt bara pausat.
‑I maj 2021 trycker vi på pausknappen och gör precis det vi planerade 2020. Och det kommer en liten nyhet för bröderna i sinom tid, en fin sak att bäras som visar samhörigheten med ÖPL.
Att frimureri förknippas med hemligheter det visste nog alla bröderna men kanske med alltför mycket hemlighet.
– Jag tycker att vi är alldeles för hemlighetsfulla om sådant som inte är hemligt! sade Olof Nimhed.
– Det som är hemligt, ja det är ju ritualen.
– Och det i syfte att receptionen, för den som skall bli en broder, skall vara en överraskande upplevelse som han skall minnas.
Däremot finns det mycket som inte är hemligt. Alla legenderna som finns kan man ju läsa om i de böcker som säljs i bokhandlarna i kvarteren runt Frimurarordens högkvarter i London.
Olof Nimhed menade också att alltför mycket hemlighetsmakeri kunde vara negativt.
– Den kan ju skrämma bort personer som skulle vilja bli frimurare.
Han gav bröderna en rekommendation.
– Läs forskningen om frimureri ! Det bedrivs mycket seriös forskning av kompetenta forskare om frimureriet och pekade speciellt ut en bok. ”From Darkness to light” av Henrik Bogdan, professor i religionshistoria vid Göteborgs Universitet.
Boken handlar om västerländska initiationsritualer och tar bl a upp frimureriets ritualer.
Olof Nimhed menade också att även om man läser på ”i förväg” som kommer man ändå inte begripa allt förrän det satts i sitt sammanhang och man fått uppleva det som broder.
‑Så var inte så hemliga, på fel ställe!
Text och foto:Håkan Wasén
Länk till pressmededeland om From Light to darkness
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/16017/2/gupea_2077_16017_2.txt

Viewing all 466 articles
Browse latest View live