2019 års första loge i S:t Jacob blev historisk.
Civilingenjören Jonas Barrskog blev som nummer 5555 antecknad i S:t Jacobs medlemsbok.
Det har gått 211 år sedan S:t Jacob höll sitt första möte i december 1807 och logen är idag Sveriges största Johannesloge.


Tillsammans med arkivarien Lars Wittheden gjorde Fyran en djupdykning i logens arkiv för att se vilka andra som huvudsakligen haft femmor i sitt medlemsnummer.
I arkivets mappar finns en nött och liten bok. Logens första medlemsbok från 1807 och några år framåt. Skriften har bleknat under de 211 åren men den är sirlig och fullt läsbar.
Det fanns dessvärre inte några regelrätta medlemsnummer men vi trodde oss ha funnit nummer fem. De första bröderna i S:t Jacob bestod dock även av adopterade bröder och det var svårt att räkna dem in nummerordning.
Det blev till att varsamt räkna för hand till både nummer 55 och 555. Men nummer 1555 trodde vi skulle vara på 1900-talet då man börjat numrera bröderna.
Men icke. Numreringen började runt 1 700 och att bläddra manuellt i de sköra böckerna var inte rimligt. Dessutom var det svårt att sortera ut ordningen eftersom det, som nämnts, var oklart hur adopterade bröder skulle räknas.
Den som dock redan räknat bröder i nummerordning visade sig vara vår broder Tord Kagerup i seminariegruppen Folke Filbyter. Han har i flera skrifter kartlagt de tidiga frimurarna i Linköping.
Nu fick vi veta att den som räknas som nummer 5 var greven Robert Delphicus Douglas, född på det numera nedbrunna slottet i Stjärnorp 1751 men död redan 1810.

Logen i Linköping växte snabbt, så snabbt att man bara efter tre år var tvungna att flytta från tillfälliga lokaler i det s.k. Assembleéhuset vid S:t Larsgatan och inrätta sig i nuvarande Domkyrkans församlingshem.
Bara efter något år var man uppe i 76 bröder och det betydde att nummer 55 häradshövdingen Carl Jonas Köhler återfinns redan 1808. Om honom kan ättlingen Anders B Köhler i Åby, berätta mycket.
-Det finns mycket nedskrivet om honom och hans umgänge. Alla kände alla i trakten .Han umgicks bl a med familjen De Geer i Finspång.säger Anders till Fyran.

Efter mindre än 29 år nådde man över 500 medlemmar och 1825 blev trumslagaren Jonas Hultgren nummer 555.Sedan tog det 61 år att fylla på med nästa tusende,
Handelsbiträdet Johan Victor Emanuel Haglund blev nummer 1555 år 1886.
Nästa tusende inföll efter 37 år 1921.
Då antogs lokomotivmästaren Oscar Engqvist som nummer 2 555. Därefter fylldes antalet bröder på lite fortare.
Det dröjde bara 28 år innan nästa tusende. 1949 blev löjtnanten Carl Axel Pereswetoff Morath nummer 3 555. Han är fortfarandc medlem i ÖPL.
1981 blev en broder som sedermera lämnat S:t Jacob nummer 4 555.
Naturligvis blev det lite extra högtidligt vid logens genomförande och recipienden Jonas Barrskog blev påmind om hur historisk han var.
– Jag är glad över att bli antagen och det har varit en fin kväll, sade han i sitt tacktal.
Text och foto: Håkan Wasén