Vår tid är nu blev temat för det sista högtidstalet av Gerhard Wennerström som ordförande mästare för Johanneslogen S:t Jacob.
Gerhard Wennerström, som lämnar sin post i förtid, förklarade det med stormästarens stöd i tanken på för att familj och arbete ändå måste gå före Orden.

Innan Gerhard Wennerström hållit sitt tal och alla nya ämbetsmän kommit på plats, tilldelades broder Leif Månsson S:t Jacobs förtjänstmedalj i silver för sin 15-åriga tjänst som ämbetsman i S:t Jacob.
Gerhard Wennerströms tal på högtidsdagen var något man väntade på eftersom de genom åren varit mycket intressanta och givande.

Så ock denna gång där åhörarna fick veta bakgrunden till hans beslut att lämna posten i förtid.
– Varför begärde jag att få sluta innan mitt förordnande tog slut? sade han.
– ”Vår tid är nu” heter en populär serie på SVT. Det är ett tänkvärt uttryck. Morgondagen kommer aldrig. Tiden är nu. Vår tid är nu. Jag fann i den situation som mitt liv är i att jag inte kunde prioritera allt vad ett “OM-skap” innebär
Han berättade om att arbetet inte bara betyder att leda en loge utan också att administrera logen med dess 40 ämbetsmän och 175 medlemmar.
Det var enligt honom en härlig uppgift som lätt kunde bli en heltidssysselsättning
– Men det är inte något jag ville, och det är något jag var tydlig med från början då jag antog ämbetet. Jag ville tvärtom bevisa att det går att vara OM samtidigt som man är företagsledare på heltid, jag ville bevisa att det till och med går att vara OM trots att man arbetar i Stockholm. Och gick det då?
-Det gick, men hur bra det gick kan bara ni logens medlemmar och ämbetsmän bedöma. Det går att prioritera, för tid handlar alltid om prioriteringar. Det går och det har ett pris. Till slut var jag inte mer beredd att betala priset.
Han tog då upp frågan i en diskussion med stormästaren och frågade om han riskerade att ”hamna ute i kylan”, om han lämnade sin post.
Men beskedet blev positivt.
– Vi hade en väldigt bra diskussion där han försäkrade mig om att han och orden alltid prioriterar familj i första hand, arbete i andra hand och orden i tredje hand. Allt annat vore självdestruktivt för Orden.
Hela idén är att logearbetet inom orden skall ge så mycket på olika plan att det stärker oss bröder både i vårt familjeliv och i vårt arbetsliv så att det är värt att prioritera de åtaganden man tar på sig i och med att vara ämbetsman.
Gerhard Wennerström förklarade dock att han tycker om att vara ämbetsman.
– Därför är jag glad att redan i morgon ha min första tjänstgöring i kapitlet som överbevakande broder.

Han återkom också till att tala om tid och nu
– Ritualen säger att vi har en uråldrig Orden. Jag skulle våga utmana det och säga att vi har en orden i nuet och här i Linköping har vi en loge i nuet, S:t Jacob. Att leverera i nuet i 212 år är ingen lätt uppgift eftersom nuet runt omkring förändras och konstant byter skepnad. Då har man ett vägval att göra. Antingen följa med i förändringarna eller stå fast.
Vår Orden har valt att stå fast i nuet medan stora delar av den allmänna världen bygger på morgondagen.
Tillväxt, pension, sparande, utbildning, utveckling, forskning … Allt handlar om morgondagen. Tystlåtenhet, försiktighet, måttlighet och barmhärtighet. Det är något vi som frimurarbröder praktiserar i nuet.
I samband med högtidsdagen avtackades två ämbetsmän: Christer Svärdh som går vidare mot nya uppgifter och undertecknad som nått de maximala sex åren som andre talman.
Text och foto: Håkan Wasén