Den som befinner sig i Frimurarhuset i Linköping kan inte undgå att mötas av en rad porträtt av framstående östgötska frimurare.
Den senaste skriften från seminariegruppen Folke Filbyter, författad av Tord Kagerup, innehåller mycket vetande om personerna bakom våra porträtt , frimurare i släkterna Douglas, Lagerfelt, Funck och även i viss mån Pereswetoff- Morath.
Jag älskar ”onyttigt vetande”. Vetande som man kanske inte behöver i vardagen men är så roligt att kunna använda vid ett tillfälle då man minst anar det. Eller då man hör ett namn eller ser ett porträtt målat för kanske 200 år. Det är då det onyttiga vetandet plötsligt blir nyttigt och ur målningen och namnet stiger en person.
Tord Kagerup berättar och förklarar släktskapsförhållanden och berättar om släktmedlemmarnas frimurarkarriärer.
Det var Israel Lagerfelt, som i sin egenskap av deputerad mästare, 7 december 1807 öppnade den första logen i S:t Jacob i dåvarande Assembléhuset vid S:t Larsgatan (låg där gamla ”riksbankshuset ligger idag”). Skriften avslöjar också att det var på hans initiativ huset byggdes för att man skulle kunna ha en lokal för sång musik teater kafé mm. Men det blev svårt att vara kvar i huset just eftersom nöjesverksamheten var ganska ljudlig vilket drev fram flytten till nya lokaler i Domkyrkans nuvarande församlingshem 1810, Där stannade man till 1912 då vårt nuvarande hus stod klart.
Och då blev det Ludvig Douglas som i sin egenskap av provinsialmästaren som invigde det huset.
I skriften berättas bl. a om Israel Lagerfelts rekordsnabba frimurarkarriär, sju grader på sex månader! Både Israel Lagerfelts invigningstal från 1807 och Ludvig Douglas från 1912 återges i skriften.
Och för läsarens hjälp har vår ständigt närvarande fotograf Rolf Dandanell fotograferat porträtt av de olika släktmedlemmarna. Så den som vill veta mer om östgötskt frimureri har fått ytterligar en källa att ösa ur.
Text: Håkan Wasén